Soms heb je geluk! (Video)

Ondanks dat het nu voelt als lente, ben ik met mijn hoofd nog in de winter. Het winterweer zorgde namelijk voor buitengewone, on-Nederlandse taferelen. Ik ga nog een uitgebreid blog schrijven over mijn ochtenden op de Waddenzee, maar voor vandaag neem ik jullie mee naar het IJsselmeer, waar een flinke dosis geluk mij helpt om een knalplaat te schieten!

Doordat het dooit breekt het ijs op het IJsselmeer in stukken, dit wordt vervolgens op de wal gestuwd.

De dooi zet in

Aan al het goeie komt een eind, en dus ook aan deze vorstperiode. De dooi zet in. Maar omdat er redelijk veel ijs op het IJsselmeer ligt, worden we getrakteerd op nog één laatste verrassing: kruiend ijs! Dit fenomeen ontstaat wanneer het ijs begint te breken en vervolgens door de wind en stroming op de wal wordt gestuwd. Afhankelijk van de hoeveelheid, dikte en windrichting kan dit tot een enorm spektakel leiden.

Enorme hoeveelheden ijs hopen zich op; een bijzonder gezicht!

Op zoek

Omdat het een grijze dag is, hoef ik niet vroeg op te staan. De zon laat zich toch amper zien. Ik begin mijn zoektocht in Lemmer. Daar is echter geen stukje ijs te vinden dus rij ik snel door. Via het Rode Klif en het Mirnster Klif, rij ik langs Laaksum en Skarl. Een leuke route. Ik ben opgegroeid in deze regio en weet dus op welke locaties ik de meeste kans maak op een mooie foto. Bij Skarl maak ik enkele traditionele ijs-foto’s maar ik mis spanning. Ik wil iets anders. Vanaf deze plek heb ik mooi uitzicht over het IJsselmeer en zie ik dat richting Stavoren de ijsbulten steeds hoger worden. Die kant moet ik dus ook op!

De lucht is mooi, het ijs is mooi en toch mis ik spanning. Tijd dus om naar een andere locatie te gaan!

Veel bekijks

In Stavoren parkeer ik bij de pasanten haven en loop, toch enigszins gespannen, de dijk over. Ik ben nog niet tevreden en weet niet wat ik hier zal aantreffen. Het is druk, veel mensen zijn naar Stavoren gekomen om het kruiend ijs te zien. Logisch want hier ligt echt veel! Na een aantal foto’s te hebben geschoten vanaf een van de grote bulten (dit tot ongenoegen van een local vanwege het gevaar), besluit ik naar het vissershavenhoofd te lopen. Hier staan twee bakens die mogelijk interessant kunnen zijn voor mijn compositie. Ik zie een schitterende lijn van gebroken ijs en heb mijn compositie gevonden!

Het shot

Via de gladde stenen klim ik naar de waterlijn en zet ik mijn spullen klaar. Ik wil de lijn linksonder in mijn beeld laten beginnen en bij het rode baken laten eindigen. Het is nog aardig wat gedoe om mijn statief stevig neer te zetten. Veel van de ijsschotsen liggen los, de stenen zijn spekglad het het water redelijk diep. Uiteindelijk lukt het, en na wat fine-tuning ben ik tevreden over mijn compositie!

Eindelijk heb ik waar voor ik gekomen ben! Het licht is mooi, de lucht dramatisch en de lijn in het ijs leidt het oog door het beeld!

Door het ijs

Ik geniet van het uitzicht terwijl ik foto’s maak. Achter mij breekt de zon door terwijl voor mij een dikke regenbui binnentrekt. De voorspelling is dat het vanaf 15.00 non stop zal regenen en als ik de lucht zo bekijk zal dat inderdaad niet lang meer op zich laten wachten. Dan ineens hoor ik rechts van mij gebrom en het geluid van brekend ijs; tot mijn verbazing komt er een boot(je) aan! Snel zet ik mijn camera op filmstand. Dit is te mooi uit om te missen! De kapitein geeft een enorme straal gas. De motoren brullen en het ijs kraakt!

Maar, zoals is te verwachten is het ijs te dik. De komt loopt vast. Ik kan mijn ogen niet geloven. Precies op de juiste plek in mijn compositie komt de boot tot stilstand. Als ineens achter mij de zon ook nog door komt, kan ik mijn geluk niet geloven! Het beeld is compleet. De dramatische lucht, de lijn in het ijs, het baken en de boot worden beschenen door de zon. Terwijl ik fotografeer, geniet ik van het schouwspel wat zich voor mij afspeelt.

Alles lijkt ineens samen te vallen: Het licht, de dramatische lucht, de lijn en het ijs voren een schitterend geheel! Tamron SP 15-30 G2 met NiSi CPL.

Geluk dwing je af

Na een tijdje begint de lucht dicht te trekken, en valt er regen. Dit is voor mij het teken om weg te gaan. Mega blij met het beeld dat ik heb geschoten bedenk ik mij ineens dat ik aan de ene kant heel veel geluk heb gehad, maar dat ik dit ook af dwing door vaak op pad te gaan. Met andere woorden: jezelf blootstellen aan de elementen, opzoek gaan naar mooie onderwerpen en op locatie zijn vergroot je kans op het schieten van mooie beelden. Dit soort momenten maken alle mislukkingen en “zinloze” uitstapjes het waard. Daarnaast, een moment in de natuur is nooit zinloos!

Bedankt voor het lezen

Heel erg bedankt voor het lezen! Als je mijn fotografie mooi vindt, volg me dan op Instagram @harmenpiekema en Facebook. Bekijk mijn YouTube channel om behind the scenes vlogs te zien, hier kun je leren hoe bepaalde instellingen te gebruiken en mij volgen op mijn avonturen. Kijk voor gesigneerde prints even in mijn webshop. Alle support is welkom!Geef een antwoord