De berg op in de hitte

Als landschapsfotograaf en natuurliefhebber ben ik erg graag in de natuur. Het liefst ben ik in de bergen. De schone lucht, het ruige landschap en de rust maken dit voor mij tot een van de fijnste plekken om te zijn. Daarom zal ik de komende tijd een aantal blogs schrijven over mijn avonturen in de bergen van Zwitserland.

Het eerste verhaal gaat over een hike langs schitterende watervallen en naar een ongelooflijk mooi bergmeer. Ik hoop dat jullie net zo genieten van mijn verhaal als wij van de hike.

Het plezierige aan hiken in de hitte is dat je niet veel kleding nodig hebt. Daarnaast is een zonnebril perfect om mijn wallen te bedekken 😀

Hiken in de hitte

De zomer is reeds voorbij maar daar lijken de Zwitserse Alpen zich niks van aan te trekken. Overdag is het zonnig en heet. Desondanks besluiten we een lange hike te doen naar een idyllisch gelegen bergmeer op ruim 2100 meter hoogte. Er staat ons dus een behoorlijke klim te wachten. En dat terwijl we de dag ervoor nog in de auto zaten vanuit Nederland.

Na een lange en best wel zware hike zien we het prachtige meer voor ons liggen.

De perfecte locatie

Als we bij het meer zijn aangekomen wordt direct duidelijk dat deze omgeving een ongekend aantal fotografische mogelijkheden biedt. Ik had er bewust ervoor gekozen de camera op de camping te laten, maar weet dat ik hier snel zal terugkeren. In tegenstelling tot de lager gelegen vallei staat hier een frisse bries. En omdat we bezweet zijn van de stevige klim koelen we snel af en besluiten we dus weer naar beneden te lopen. Een ding is echter zeker; ik kom hier snel terug!

Ik heb mijn camera bewust niet mee genomen maar eenmaal bij het meer wordt de enorme fotografische potentie direct duidelijk.

En weer omhoog…

Meteen de volgende dag is het zo ver; ik ga weer omhoog. Met de spierpijn van de vorige dag nog in de benen begin ik aan de stijle klim. Ik heb me door Joke bij de steengroeve laten afzetten zodat ik het eerste saaie stuk over de weg niet hoef te lopen. Hierdoor ben ik echter niet opgewarmd en is het meteen hard werken. Toch win ik snel hoogte en geniet ik enorm van de wandeling. Het landschap is adembenemend (het stijgen overigens ook) en al snel ben bij de watervallen die een eindje van de trail af liggen. Ik begin mijn foto sessie hier. Ik ben hier alleen en geniet van de rust en de ongelooflijk mooie omgeving.

Mijn eerste sessie begin ik bij de watervallen in de buurt van de trail. Panorama van 3 foto’s met Tamron SP 15-30 G2 | 15 mm | f/18 | 1/6 sec | ISO 100 met NiSi medium gnd 8 & landscape cpl.

Adembenemend mooi

Ik zet mijn hike voort en anderhalf uur later sta ik bij het meer. In tegenstelling tot de dag ervoor is het water zo glad als een spiegel. Ook hier ben ik alleen. De zon is dusdanig gezakt dat het al bijna golden hour lijkt. Perfecte omstandigheden dus voor een mooie fotografie sessie. Ik vermaak me enorm en zie overal composities en foto mogelijkheden. De tijd is echter maar beperkt en ik weet ook dat ik in het donker terug moet hiken. Dus ik probeer me te focussen op hetgeen echt mooi is.

De reflectie, de bergen en de verschillende lagen in de voorgrond maken deze locatie tot een droom voor fotografen. Tamron SP 15-30 G2 @ 20 mm | f/11 | 1/8 sec | ISO 100 met NiSi soft gnd8 & landscape cpl.

Nog hoger

Gedreven door nieuwsgierigheid besluit ik langs het meer omhoog te lopen. Direct na de vlakte van het meer begint de trail sterk te stijgen. Al snel bevind ik me hoog boven het meer en heb ik een schitterend uitzicht rondom. Wat een ongelooflijk mooi landschap! De zon is echter al onder en het wordt tijd om huiswaarts te keren. Maar dan valt mijn oog op bizar rode plantjes. Ik kan het niet laten om hier een foto van te maken. En neem echt de tijd; het is moeilijk afscheid te nemen van zo’n mooie plek.

Op het moment dat ik besluit naar beneden te hiken, valt mijn oog op deze schitterende en vuur rode platen. Focus stack van 8 beelden met Tamron SP 15-30 G2 @ 30 mm | f/11 | 1/2 sec | ISO 100 met NiSi soft gnd8 en landscape cpl.

In het donker

Dan wordt het echt tijd om naar beneden te lopen. Ik ken het pad onderhand en het eerste stuk besluit ik dus ook in looppas te doen. Dit is namelijk het meest verraderlijke stuk en dat wil ik nog in het licht gepasseerd zijn. Daarna wordt het snel donker en pak ik mijn hoofdlamp er bij. Hierdoor wordt de wereld ineens een stuk kleiner en heb ik de volle aandacht bij het hiken. Het tempo is hoog en uiteindelijk sta ik in iets meer dan een uur weer op de camping en is het tijd voor een biertje en lekker eten naast een heerlijk kampvuur!

Dankzij het felle licht van mijn hoofdlamp veranderd de wereld in de kleine lichtbundel voor mij. En door mijn tempo krijg ik het niet koud en kan ik nog steeds in een tanktop lopen.

Bedankt voor het lezen

Heel erg bedankt voor het lezen! Als je mijn fotografie mooi vindt, volg me dan op Instagram @harmenpiekema en Facebook. Bekijk mijn YouTube channel om behind the scenes vlogs te zien, hier kun je leren hoe bepaalde instellingen te gebruiken en mij volgen op mijn avonturen. Kijk voor gesigneerde prints even in mijn webshop. Alle support is welkom!2 reacties op “De berg op in de hitte”

  1. […] mijn vorige post nam ik jullie mee de berg op naar een schitterend meer. Vandaag zijn we bij de ongelooflijk mooie […]

  2. […] mijn vorige twee posts nam ik jullie mee de berg op naar een schitterend bergmeer en had ik het moeilijk in een ongelooflijk mooi landschap. Vandaag hiken we naar de rand van de […]

Geef een antwoord