Zoom Academy met Harmen Piekema | Filters | gratis video

In dit blog neem ik jullie mee met de film dagen van de Zoom Academy cursus: “Landschappen in Nederland”. Samen met cameravrouw Michelle Ruwen, heb ik in twee dagen tijd een uitgebreide serie video’s gemaakt op verschillende prachtige locaties. In dit deel zijn we in het Roegwold waar ik uitleg geef over verschillende soorten filters en hun toepassing.

Op het bankje ligt een mooie collectie aan NiSi filters: Verschillende gradaties grijsverloopfilters, een ND filter, het NaturalNight filter en een polarisatie filter.

Ruim op tijd

Als we op de locatie aankomen is het licht nog vrij hard. Het is namelijk ruim voor zonsondergang, sterker nog: het is nog niet eens golden hour. We lopen via een lange steiger naar een klein eilandje met een bankje; de perfecte plek! Het is heerlijk weer en omdat dit het laatste item is nemen we alle tijd. Wel is goed te merken dat de vermoeidheid begint toe te slaan. Twee nachten met maar een paar uur slaap begint zich nu toch te wreken.

Omdat we ruim voor golden hour op locatie zijn doen we rustig aan.

B-role

We installeren ons op het kleine eilandje in het midden van het knuppelpad; een lange steiger over het water, speciaal voor voetgangers. Omdat we zo vroeg zijn kan Michelle in alle rust B-roll schieten, een totaal verschil met de avond er voor zoals je hier kunt lezen. We hebben erg veel lol en genieten van de rust en het mooie weer.

Michelle is geconcentreerd bezig met het filmen van B-roll, zoals dit prachtige bosje planten 😉 😀

Als blikken konden doden

Terwijl ik de filters klaar leg, en we doorspreken wat we gaan filmen, komt er ineens een gepensioneerd koppel aan. Een heeft een statief en de ander een klapstoeltje. Zichtbaar geërgerd over onze aanwezigheid stationeren ze zich pontificaal in ons beeld. Als ik ze vriendelijk uitleg wat we aan het doen zijn, en vraag of ze misschien achter ons willen zitten krijg ik een vijandige blik toebedeeld. Gelukkig wordt er wel gehoor aan gegeven. Zonder ook maar iets te zeggen wordt het stoeltje aan de andere kant gezet. De rest van het filmproces wordt ik, met name door de vrouw op het stoeltje, aangestaard met een heel boos gezicht; Als blikken konen doden.

Op dit eilandje hebben we ons, samen met het “gezellige” koppel gestationeerd.

Filters en vermoeidheid

De zon is dichter naar de horizon gezakt en geeft nu een prachtig goudkleurig licht. Voor ons het teken om te beginnen met het filmen van ons filter verhaal. Ineens merk ik hoe vermoeid ik ben want ik kom er amper in, ook werkt de kwade blik van die vrouw achter Michelle niet echt mee. Gedurende mijn hele verhaal staart ze me vernietigend aan. Ik probeer haar te negeren want uiteindelijk heeft ze alleen zichzelf er mee. Gelukkig kom ik snel in de flow en werken we ons stuk voor stuk door alle filters heen.

Omdat we binnen de landschapsfotografie veelvuldig gebruik maken van grijsverloopfilters komen die uitvoerig aan bod.

We starten met de serie grijsverloopfilters en bespreken de verschillende hardheden (Soft, medium & hard) en hun toepassing. Vervolgens wordt het gewone grijsfilter besproken. Natuurlijk mag mijn favoriete filter; het polarisatiefilter, ook niet ontbreken. We sluiten af met een speciaal door NiSi ontwikkeld filter, namelijk het NaturalNight filter. Dit filter is ontwikkeld voor astro- en nachtfotografen om de lelijke gele gloed van kunstlicht weg te filteren.

Mijn absolute favoriet en onmisbaar voor de landschapsfotograaf; het polarisatiefilter.

Een laatste item

Nadat we het filter onderdeel hebben afgerond, filmen we op het knuppelpad nog een laatste item over het gebruik van leading lines. Dit pad is een bekende hotspot; dankzij de strakke lijnen van de steiger kun je hier mooie abstracte beelden schieten. De lucht is niet heel spannend meer, een lage band bewolking blokkert de zon. Desondanks wordt het toch een leuk item en krijgen we uiteindelijk nog een mooie zachtroze lucht als afsluiter.

Als ook dit item is gefilmd, zit het er op en zijn we na twee erg lange maar heel toffe dagen klaar met filmen!

Geweldige ervaring

Nadat we het laatste item hebben afgerond pakken we alles in, groeten we het vriendelijke koppel en racen we naar Groningen Centraal. Michelle moet namelijk weer terug naar huis en mag deze trein niet missen. In de auto bespreken we de afgelopen twee dagen. Doordat we zoveel hebben gedaan lijkt het veel langer. We hebben erg veel plezier gehad en toch ook een flinke dosis geluk; met name op het Wad en de zonsopkomst bij Ezinge waren een droom. De samenwerking met Michelle was super! We hebben erg veel gelachen en bijzonder veel plezier gehad in het filmen van de cursus. Het was geweldige ervaring en ik ben Zoom.nl dan ook erg dankbaar dat ze voor mij hebben gekozen.

Samenwerken met Michelle was erg leuk! Ze weet goed wat ze wil en hoe ze dat in beeld moet brengen. Daarnaast hebben we erg veel gelachen.

Video

Ik heb deze post ge-update en de video toegevoegd! Veel kijkplezier toegewenst!

Bedankt voor het lezen

Bedankt voor het lezen van het vierde deel van deze serie! Vond je het leuk en was dit de eerste? Vorige week waren we bij de schitterende houtzaagmolen “de Rat”. Dus lees snel verder!

Als je mijn fotografie mooi vindt, volg me dan op Instagram @harmenpiekema en Facebook. Bekijk mijn YouTube channel om behind the scenes vlogs te zien, hier kun je leren hoe bepaalde instellingen te gebruiken en mij volgen op mijn avonturen. Kijk voor gesigneerde prints even in mijn webshop. Alle support is welkom!Geef een antwoord