Zoom Academy met Harmen Piekema @ de Rat

In dit blog neem ik jullie mee met de film dagen van de Zoom Academy cursus: “Landschappen in Nederland”. Samen met cameravrouw Michelle Ruwen, heb ik in twee dagen tijd een uitgebreide serie video’s gemaakt op verschillende prachtige locaties. In dit deel zijn we bij de schitterende houtzaagmolen “de Rat” tijdens zonsopkomst.

Schitterende omstandigheden; spiegelglad water (op een paar eendjes na), zachte wolken en mooi licht. Heerlijk om op deze manier je dag te beginnen.

In alle vroegte

Na een veel te korte nacht gaat om 4.00 helaas al weer de wekker. Het doel is om vandaag een deel van de cursus in Friesland te filmen, met als start de schitterende houtzaag molen “de Rat” in IJlst. Als ik om 4.30 bij de boot waar Michelle verblijft aankom is het echter nog helemaal donker. Mijn vermoeden wordt na een kort telefoontje bevestigd; Michelle heeft zich verslapen 😀 😀 (Het is haar vergeven na zo’n korte nacht en drukke dag). Ondanks dit kleine oponthoud zijn we ruim op tijd op locatie.

Na aankomst lopen we eerst een tijdje rond in het gebied bij de molen. Een prachtige spinnenkop wordt omgeven door een deken van mist.

De locatie

Voordat we beginnen lopen we even rond om nog wat extra foto mogelijkheden te scouten. Achter deze molen staat een mooie spinnenkop en ook de woning die bij de molen hoort biedt mooie fotografische mogelijkheden. Er zijn geen wolken in de lucht, maar er hangt wel een prachtige deken mist boven de weilanden.

Het is nog behoorlijk donker terwijl de lucht al heel licht is; dit vraagt dus om een NiSi medium grijsverloopfilter.

Verre van optimaal

Het plan is om eerst aan de schaduwkant van de molen te beginnen en naar de andere kant te gaan zodra de zon op komt. Het is helaas een vrij saaie lucht en er is nog een extra probleem. Voor de molen staan een auto en een bus geparkeerd. Het is onmogelijk om deze uit de compositie te laten waardoor ik uiteindelijk er voor kies om een panorama te maken. Door dit te doen  kan ik meer van de omgeving mee nemen waardoor deze twee voorwerpen slechts een klein deel van de foto uitmaken. Zo vallen ze uiteindelijk minder op maar optimaal is het helaas niet.

Om het probleem met de auto’s op te lossen kies ik voor een panorama bestaande uit 3 beelden. Hierdoor vallen de auto’s minder op. De lucht en het licht zijn echter wel heel saai.

Het effect van licht!

Nadat we dit shot gemaakt hebben (puur ter illustratie want de condities zijn verre van optimaal), gaan we snel naar de andere kant van de molen. De zon komt bijna op en vanaf de steiger heb je een prachtig zicht op de molen en de molenaarswoning. Terwijl Michelle wat mooie b-roll filmt, zet ik de spullen klaar. Dankzij de opkomende zon baadt het hele landschap in een diep rood licht; een enorm verschil met 10 minuten daar voor.

Deze locatie biedt de perfecte gelegenheid om meer uit te leggen over het polarisatie filter en het vinden van het polarisatievlak.

Wel of geen polarisatiefilter…

Het licht is echt schitterend en er komen zelfs wat wolkjes binnendrijven. Daarnaast is het water, op een paar eendjes na, spiegelglad en is de reflectie dus ontzettend mooi. Dit biedt de perfecte kans om wat uit te leggen over het polarisatie filter, het vinden van het polarisatievlak en ook over eventuele ongewenste effecten bij het fotograferen van reflecties. Het polarisatiefilter is in mijn ogen echt een onmisbaar filter, maar er zijn momenten waarop de effecten niet geheel gewenst zijn. Ook dat aspect komt in dit deel van de cursus volledig aan bod.

In de video wordt op een zeer duidelijke wijze getoond wat er gebeurt wanneer je aan het polarisatiefilter draait.

Langzaam maar zeker ontwaakt de wereld om ons heen. Omdat het zomer is, klimt de zon sneller en steiler omhoog dan in de winter, waardoor het gouden uur effectief maar een paar minuten is. Gelukkig zijn er ondertussen wat mooie wolkjes in het beeld gekomen. Hierdoor wordt de lege ruimte in de lucht, en in de reflectie, mooi gevuld. Ik wacht dus ook niet langer en neem de foto. Voor mij de perfecte start van een mooie dag.

Dankzij de wolken wordt ook de lege ruimte in de lucht mooi opgevuld. Iets wat de foto zeker ten goede komt.

Bedankt voor het lezen

Bedankt voor het lezen van het derde deel van deze serie! In het volgende deel gaan we het hebben over verschillende filters dus vergeet niet volgende week weer te kijken! De vorige gemist? Hierin gaf ik een gratis video weg geschoten op het Wad.

Als je mijn fotografie mooi vindt, volg me dan op Instagram @harmenpiekema en Facebook. Bekijk mijn YouTube channel om behind the scenes vlogs te zien, hier kun je leren hoe bepaalde instellingen te gebruiken en mij volgen op mijn avonturen. Kijk voor gesigneerde prints even in mijn webshop. Alle support is welkom!

 

 

 Geef een antwoord