Behind the Scenes Zoom Academy met Harmen Piekema

In dit blog neem ik jullie mee met de film dagen van de Zoom Academy cursus: “Landschappen in Nederland”. Samen met cameravrouw Michelle Ruwen, heb ik in twee dagen tijd een uitgebreide serie video’s gemaakt op verschillende prachtige locaties. Per locatie kunnen jullie een blog met behind the scenes verwachten, waarbij ik tevens wat beelden uit de cursus laat zien. Als klap op de vuurpijl deel ik mijn favoriete video in zijn geheel met jullie (mooi voorproefje op de gehele cursus).

Behind the scenes met Michelle

Behind the scenes met Michelle Ruwen.

Om zo realistisch mogelijk cursus materiaal te creëren hebben we het filmen zo veel mogelijk tijdens zonsopkomst en zonsondergang gedaan. Dit zijn de momenten waarop het licht het beste is en je normaal ook op pad zou gaan om mooie beelden te schieten. Dit bracht natuurlijk wel wat logistieke problemen met zich mee, met name het zeer vroeg opstaan en naar de locatie rijden (het was zomer tijdens de draai dagen) en weer laat in bed liggen maakte het enigszins vermoeiend 😀 In dit eerste deel neem ik jullie mee met het filmen van de zonsopkomst op het Groninger platteland.

Op dit moment zou de zon op moeten komen, maar zoals duidelijk te zien is gooit een dikke band bewolking roet in het eten. Dit is echter wel een uitgelezen moment om de AR functie van Photopills uit te leggen.

Toen ik om half 5 ‘s ochtends bij de B&B waar Michelle verbleef aan kwam, was het grijs, druilerig en saai. Absoluut het tegenovergestelde van wat je als landschapsfotograaf voor ogen hebt. Niets leek er op dat het een mooie zonsopkomst zou worden. Ondanks dat vertrokken we vol goede moed naar Ezinge; een prachtig wierdendorp op het Groninger platteland. Wierden (Groningen) of terpen (Friesland) werden vroeger aangelegd om bescherming te bieden tegen overstromingen van de Waddenzee. Hierbij was de kerk centraal en werden de huizen er in een ring omheen gebouwd. Veel wierden zijn in de loop der tijd afgegraven maar gelukkig zijn er nog een aantal heel mooie, zoals Ezinge bewaard gebleven.

Langzaam maar zeker wordt het lichter, maar het blijft ontzettend saai en vlak. Toch beginnen we met het filmen van het intro en de verschillende items die we hier willen bespreken. Deze locatie heeft een prachtige leading line en ook de verschillende apps voor het tonen van de positie van de zon komen aan bod. Terwijl we hier mee bezig zijn, breekt tot onze verbazing de zon door en veranderd het licht van saai en vlak naar intens en dramatisch! Beter kunnen we het niet treffen!

Tot onze verbazing breekt de bewolking steeds verder open en worden we getrakteerd op prachtig intens licht!

Als gevolg hiervan ondergaat het hele beeld een metamorfose. De kleuren worden intens en er ontstaan prachtige lange schaduwen. Een perfecte gelegenheid om het een en ander uit te leggen over het gebruik van filters. Hierbij benadrukken we ook het belang van een statief en leg ik uit hoe je het histogram kunt gebruiken. We genieten daarnaast ook van het prachtige landschap om ons heen! Wat een beetje licht al niet kan doen!

Omdat het licht ineens veel intenser is geworden is het gebruik van een filter noodzakelijk. In dit geval gebruik ik een NiSi medium GND8 filter.

Omdat de zon onder een sterke hoek op de lens valt ontstaat er een lensflare; dit biedt meteen een perfecte gelegenheid om uit te leggen wat je hier tegen kunt doen. Het is altijd belangrijk om hier goed op te letten want een lensflare is niet altijd goed weg te editten (als hij cruciale elementen in de foto bedekt bijvoorbeeld). Daarom is het zaak hier in het veld al iets aan te doen.

Door het front van de lens af te schermen tegen invallend licht, kun je een lensflare voorkomen.

De manier waarop wij deze video hebben opgezet is reactief. Eigenlijk precies zoals het in het veld ook zou zijn. Dat is waarom we dit niet midden op de dag hebben gefilmd, maar juist op het moment supreme. Dat hetgeen wij voor ogen hadden nu ook daadwerkelijk gebeurt voelt echt heel goed en we zijn dus ook ontzettend blij en enthousiast. Wie had dat gedacht toen we tijdens de regen in de auto stapten 😀 Dit beloofd dus wat voor de volgende videos. Ik kan alvast verklappen dat we mega veel lol hebben gehad, veel hebben gelachen en daarnaast ook nog eens prachtige (video)beelden hebben geschoten.

Ezinge

Dit is het uiteindelijke resultaat; de combinatie van het gouden licht en de blauwe wolken geeft een heerlijk dramatisch gevoel.

Bedankt voor het lezen

Bedankt voor het lezen van het eerste deel van deze serie! In het volgende deel geef ik een gratis video onderdeel van de cursus weg dus vergeet niet volgende week weer te kijken!

Als je mijn fotografie mooi vindt, volg me dan op Instagram @harmenpiekema en Facebook. Bekijk mijn YouTube channel om behind the scenes vlogs te zien, hier kun je leren hoe bepaalde instellingen te gebruiken en mij volgen op mijn avonturen. Kijk voor gesigneerde prints even in mijn webshop. Alle support is welkom!

 2 reacties op “Behind the Scenes Zoom Academy met Harmen Piekema”

  1. […] enigszins vermoeid stappen we na een lange film dag in de auto. Het was een erg lange dag met een vroege start in Ezinge en het is nog zeker een uur rijden naar huis. De wekker staat gepland voor 4.00 uur, dus dat wordt […]

  2. […] de eerste? Hier vind je de behind the scenes blogs en video’s van de Zoom Academy filmdagen: Zonsopkomst | Waddenzee | De Rat | […]

Geef een antwoord