De Wadden: Het vasteland

Wanneer je aan de Wadden denkt, denk je waarschijnlijk niet direct aan het vasteland. Ten onrechte, want ook hier zijn ware fotografie pareltjes te vinden! Het kustgebied van het vasteland kent moddervlakten, kwelders, slaperdijken, verstilde dorpjes en ga zo maar door. Ieder gebied heeft zijn eigen unieke kenmerken. En misschien nog veel belangrijker; de Waddenkust aan het vaste land is bijna altijd met de auto bereikbaar. Perfect dus als je maar weinig tijd hebt, maar toch aan de Waddenzee wil fotograferen.

De Waddenzee is de enige echte wildernis van Nederland; het is het grootst aaneengesloten getijden moeras van zijn soort in de wereld. Een woest en dynamisch gebied waar het water heer en meester is. Twee keer per etmaal komen grote delen droog te liggen, hetgeen zorgt voor een uniek landschap. Dit UNESCO werelderfgoed is een gebied vol leven en heeft een onschatbare waarde voor de miljoenen vogels die dit gebied aandoen tijdens de trek, of als thuisbasis hebben. Ook de gewone- en de grijze zeehond leven hier. Hierdoor heeft het gebied, naast fotografen, een grote aantrekkingskracht op natuurliefhebbers en vogelaars.

Waddenzee

Voorbereiding

De beste periode voor het fotograferen langs het grootste deel van de Waddenkust is grofweg van maart tot oktober, daarbuiten verdwijnt de zon namelijk achter de zeedijk bij zonsondergang en vanaf november ook bij zonsopkomst. Voor de exacte positie van de zon tijdens zonsopkomst en zonsondergang kun je gebruik maken van verschillende apps als Photopills en The Photographer’s Ephemeris. Hiermee kun je een perfect plan maken voor je Wadden sessie. Zorg dat je een paar uur voor zonsondergang aanwezig bent, zodat je ruim de tijd hebt om verschillende composities te zoeken. Denk hierbij niet te moeilijk en houd het simpel; Laat je zintuigen de vrije loop! Een paaltje, een bosje zeekraal, wat schelpen of een simpelweg de zon gereflecteerd op het Wad. Gebruik bij voorkeur een polarisatiefilter en een grijsverloopfilter.

Check van te voren of het laag water is, bijvoorbeeld via Windfinder.com of met behulp van de vele getijden apps voor je smartphone, zoals bijvoorbeeld Tides. Tijdens hoogwater heb je hier namelijk weinig te zoeken. Dan staat alles blank. Daarnaast is het verstandig om laarzen mee te nemen. Maak alles klaar voordat je het Wad op stapt, want je tas even neerleggen is er niet bij. Hou tijdens het fotograferen het tij goed in de gaten en fotografeer bij voorkeur tijdens afnemend tij. Dan kun je niet worden verrast door het snel opkomende water.

Het Waddengebied is een kwetsbaar natuurgebied, respecteer dit en laat geen afval achter. Kom je afval tegen, neem het mee. Afval, hoe klein ook, is namelijk dodelijk voor de vele dieren die hier leven. Vliegen met een drone mag en kan geweldige beelden opleveren, maar vlieg niet te dicht bij vogels en houdt je aan de richtlijnen en regels.

Waddenzee drone

Vliegen met een drone mag en kan geweldige beelden opleveren, maar vlieg niet te dicht bij vogels en houdt je aan de richtlijnen en regels.

Het Wad

Door de dynamiek van de getijden is het landschap veranderlijk en zijn de creatieve mogelijkheden enorm. Hier heeft de mens eeuwenlang pogingen gedaan om land te winnen. Gelukkig is dit inmiddels gestopt maar zijn er nog veel rijsdammen, of restanten daarvan die zeer fotogeniek zijn.

De bekendste vind je zonder twijfel bij Paesens-Moddergat. De paaltjes die je hier ziet, vormen een schitterend decor voor het fotograferen van de zonsondergang. Dan krijg je de zon namelijk heel mooi achter de paaltjes. Ook het nabij gelegen Wierum heeft een kust vol rijsdammen met als klap op de vuurpijl een schitterend wrak van een praam die zowel met zonsopkomst als zonsondergang zeer mooi is. Aan de andere kant van de dijk vind je een fotogeniek kerkje, welke recent decor stond in de Nederlandse televisieserie Hollands Hoop (tip van de auteur).

De Praam | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Een bekende hotspot; en niet zonder reden!

Deze hotspots zijn een perfect uitgangspunt en geweldig om te fotograferen. Maar ga zelf ook op zoek naar andere mogelijkheden. Er is hier namelijk heel veel te vinden. Laat je leiden door vormen, structuren en het weidse landschap met de open zee.

De kwelder

Dit is het overgangsgebied van water naar land. Op het lage deel van de kwelder na, komt dit gebied alleen onder water te staan bij storm en springtij. Het heeft een unieke vegetatie vanwege de zilte bodem. Hier vind je schitterende bloemen en planten en eindeloze vergezichten. Ook foerageren en broeden hier veel vogels, neem dus zeker een telelens mee! Met name in de lente, zomer en herfst vind je hier een kleurrijke wereld met daartussen meanderende geulen.

Langs de gehele Waddenkust vind je kwelders, maar de grootst aaneengesloten kwelder is Noard-Fryslân Bûtendyks. Hier vind je prachtige rijshouten schermen en afwateringsgeulen, als stille overblijfselen van landwinning. Hier kun je eindeloze vlaktes met schitterende luchten fotograferen. Wanneer het een langere tijd erg droog is, dan droogt het slik uit en begint het te barsten. Hierdoor ontstaan fantastische patronen in de modder. Fotografeer deze patronen bij voorkeur met een flinke groothoeklens in combinatie met een dramatische lucht. Door hierbij de techniek focusstacking, het maken van meerdere foto’s met verschillende scherpstelpunten, toe te passen, krijg je een foto die van voor tot achter haarscherp is. Dit zal de impact van de foto drastisch vergroten.

Op de kwelder

Op de kwelder is heel veel moois te zien en fotograferen!

Getijdenhavens

Aan de Waddenkust zijn verschillende havens- en havensteden te vinden, zoals bijvoorbeeld Den Helder, Harlingen, Lauwersoog met ieder met hun eigen karakter, maar het leukste is de kleinste getijdenhaven van Nederland in Noordpolderzijl. Rijdend hier naartoe waan je je aan het eind van de wereld; vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht over het haventje, de geul, de omliggende kwelders en de Waddenzee. Bezoek deze haven tijdens hoogtij op een windstille dag rond zonsopkomst of zonsondergang. Mooier kun je het niet krijgen!

Dollard

De Dollard is een zeearm tussen Nederland en Duitsland. Door de ontmoeting tussen zoet en zoutwater ontstaat een uniek landschap. Het grootste deel van de Dollard is beschermd natuurgebied. Het hele gebied is geweldig, maar een van de grootste trekpleisters is de iconische kijkhut: “Kiekkaaste” bij Nieuwe Statenzijl, Nederlands enige buitendijkse vogelkijkhut. Deze vogelkijkhut ligt exact op de Duits-Nederlandse grens. Toch is het niet het uitzicht vanuit deze hut wat de meeste fotografen aantrekt. Het is de hut zelf! Met name tijdens zonsondergang vormt deze spectaculaire vogelkijkhut een schitterend decor voor de perfecte landschapsfoto. Neem naast je groothoeklens, ook zeker een telelens mee. Het uitzicht vanuit de hut is geweldig want er worden naast de vele soorten vogels met enige regelmaat ook zeehonden en bruinvissen gespot.

Kiekkaaste | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Deze schitterende kijkkast heeft niet alleen een prachtig uitzicht, het is ook een erg mooi object!

Terpen en Wierden

Eeuwenlang heeft de mens een zware strijd geleverd tegen het woeste water van de Waddenzee. Bij iedere storm kwamen grote delen van het land onder water te staan en moesten de bewoners vluchten. Toch wilde men hier koste wat kost wonen vanwege de voedselrijke bodem (als gevolg van de vele overstromingen). Daarom werden dorpen op heuvels gebouwd met de kerk als middelpunt. In Friesland heten deze heuvels terpen en in Groningen Wierden. Ooit waren er duizenden van dit soort dorpen, maar door de aanleg van dijken en het inpolderen van het land werden ze overbodig en zijn veel van deze terpen verdwenen. Gelukkig zijn er nog zo’n 1300 over, waaronder een twee heel mooie!

Hegebeintum

Dit is de hoogste terp van Nederland en zeker een bezoek waard! Heb je een drone, neem deze dan mee want vanuit de lucht is de karakteristieke ronde vorm van dit soort dorpen goed te zien. Wil je de rust en stilte van het platteland ervaren, plan hier een zonsopkomst sessie in bijvoorbeeld de lente.

Ezinge

Een schitterend terpdorp in Groningen, met zijn zeer fotogenieke kerk. De uitgelezen plek voor een mooie zonsopkomst. De beste periode voor een bezoek is in het vroege voorjaar of late najaar en winter. In de zomer bloeien er veel bloemen langs de laan maar is de kerk deels verstopt achter de bomen die er voor staan.

Ezinge | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

De vroegere bewoners bouwden hun dorpen op heuvels, met de kerk als middelpunt.

Trek er op uit!

Het Waddengebied aan het vaste land is een zeer uiteenlopend en divers gebied met heel veel fotografische mogelijkheden. Teveel om in een artikel te omschrijven, daar heb je een heel boekwerk voor nodig. Met dit artikel willen we je motiveren er op uit te trekken, met een aantal iconische gebieden als leidraad. Het Wad is betoverend, wanneer ze je eenmaal in haar macht heeft, laat ze niet meer los!

Bedankt voor het lezen

Heel erg bedankt voor het lezen! Als je mijn fotografie mooi vindt, volg me dan op Instagram @harmenpiekema en Facebook. Bekijk mijn YouTube channel om behind the scenes vlogs te zien, hier kun je leren hoe bepaalde instellingen te gebruiken en mij volgen op mijn avonturen. Kijk voor gesigneerde prints even in mijn webshop. Alle support is welkom!Geef een antwoord