De Wadden FotoExperience

Al sinds het begin van mijn fotografie carrière droomde ik van een fotografie workshop met een boot midden op de Waddenzee. En eindelijk was het dan zover… Helaas gooide Covid-19 roet in het eten en werd alles onzeker, maar na het verschuiven van de datum, het opsplitsen van de groep (dit verslag is van beide dagen samen gevoegd) en het waarborgen van de veiligheid aan boord, kon de tour toch doorgaan. In dit blog neem ik je mee aan boord van het zeilschip de Willem-Jacob, een schitterende klipper, en laat ik met behulp van foto’s en behind the scenes beelden zien hoe geweldig deze tour was!

Het zeilschip de Willen-Jacob

Vlak voor laag water wordt het zeilschip tegen de plaat gevaren. Een klein half uur later is het water voldoende weg getrokken om zonder nat pak van boord te kunnen.

Zeilen naar de plaat

Na een korte briefing van de schipper en mij, is het tijd om het schip klaar te maken en naar de plaat te zeilen. Iedereen die het leuk vind, mag hier bij mee helpen. Graag zelfs want er staat een stevige wind en alle handen zijn hard nodig. Nog voor we de haven goed en wel uit zijn, gaan de grootzeil en de fok omhoog en knallen we met 11,5 knopen over het water. Het schip trekt aardig schuin, maar zodra iedereen daar aan gewend is kan het genieten beginnen.

Vol zeil | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Zodra we de haven uit zijn gaan de zeilen omhoog en schieten we over het water.

Tijdens de vaart gebruiken enkele deelnemers een Bushnel verrekijker, beschikbaar gesteld door Transcontinenta, om al het moois van dichtbij te kunnen bekijken. Ook worden er al foto’s gemaakt. Dit zijn met name actie foto’s van het zeilen zelf want vanwege de harde wind gaat het er ruig aan toe. Veel te snel zijn we al bij de plaat, met deze condities had de zeiltocht nog wel wat langer mogen duren, het zonnetje, de wind en het voorbij razende water maken het namelijk tot een waar genot.

Zeil opbinden | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Bij de plaat aangekomen zien we in de verte zeehonden met pups liggen. Nu komen de verrekijkers echt goed van pas. Met behulp van de Tamron SP 150-600 worden deze dieren dichterbij gehaald. Voordat we van boord kunnen worden de zeilen gestreken en pakt iedereen zijn spullen. Ook worden de door Foto Sipkes beschikbaar gestelde NiSi filters uitgedeeld.  Vervolgens wordt het trapje opgehangen en stappen we in het water.

Van boord | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Het voelt misschien een beetje gek om vanaf de boot zo het water in te stappen, maar de beloning is groot.

Op de plaat

Als je vanuit het water op de plaat stapt, gebeurt er iets magisch. Een adembenemende vlakte ligt voor je. De uitgestrektheid van dit landschap is adembenemend. Ondanks de weidsheid van het landschap is er veel te fotograferen. Zo kun je het zoeken in details, bijvoorbeeld met behulp van de Tamron SP 90 f/2.8 Macro, of de schitterende maar zeer dreigende wolken die op ons afkomen vastleggen.

Naderende bui | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

De truck is de bui zo dicht mogelijk te laten naderen zonder nat te worden; dat is niet gelukt!

Na een korte, maar zeer pittige bui met regen, hagel en windstoten, trekt de lucht weer open en worden we getrakteerd op een kleurrijk schouwspel. Dankzij de harde wind (Bft 6) hebben we snel wisselende luchten; het ene moment is het bewolkt, het volgende moment bijna blauw. Diezelfde wind maakt het echter ook een uitdaging; lange sluitertijden zijn onmogelijk en het statief moet zo wijdt mogelijk worden neergezet.

 

Op de plaat | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Door de poten van het statief zo wijdt mogelijk te zetten, voorkom je dat je statief om waait.

Terwijl de zon langzaam naar de horizon zakt worden de kleuren steeds intenser. Iedereen is druk bezig en geniet met volle teugen. Op kleding wordt niet gelet en sommige deelnemers zitten (of liggen) zelfs op de grond voor het perfecte shot. Het is geweldig om te zien hoe iedereen opgaat in zijn element.

Op de plaat | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Terwijl de zon langzaam onder gaat, is iedereen druk bezig met het schieten van foto’s.

Fotobespreking

Nadat de zon echt onder is en het water weer begint te stijgen, wordt het tijd om weer aan boord te gaan. Vanwege de snijdende wind is iedereen aardig afgekoeld en gaan de meeste deelnemers direct het ruim in om op te warmen. Als ook de laatste deelnemers binnenkomen en iedereen van een desgewenst drankje is voorzien, is het tijd voor de fotobespreking. Dit is geheel vrijwillig maar iedereen vind het leuk om feedback op zijn of haar beelden te krijgen. We gaan tot laat door waardoor de nachtrust echt veel te kort wordt; 3 uren om precies te zijn. De volgende ochtend gaat de wekker namelijk al weer om 4.30 voor de zonsopkomst. Met windkracht 7 is het voor sommige deelnemers een slapeloze nacht, maar toch heeft niemand extreem last van zeeziekte gekregen.

Vanaf het Dek | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Tijdens de zonsopkomst is het vloed en worden de foto’s dus geschoten vanaf het dek.

Zonsopkomst

De ochtend sessie is schitterend. Dikke dreigende wolken en een onstuimige zee. Iedereen geniet met volle teugen, al moet een van de deelnemers wel even liggen vanwege het schommelende ship. Gelukkig hersteld ze snel weer en kan ook zij genieten van de prachtige ochtend. Na het ontbijt is het tijd om het schip klaar te maken voor de terug tocht. De zeilen worden gehesen en in (helaas weer) no time zijn we terug in de haven van Harlingen. Na een kleine evaluatie en nabespreking is de tour helaas al weer voorbij! Maar iedereen is enthousiast en gaat met een fantastische ervaring naar huis!

In de haven | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Na ongeveer 40 minuten zeilen, varen we de haven van Harlingen weer binnen.

Bedankt voor het lezen

Heel erg bedankt voor het lezen! Heb je na het lezen van dit verslag zin gekregen om volgend jaar ook mee te gaan? Hou dan deze pagina | mijn Instagram @harmenpiekema of Facebook page in de gaten. Zeer binnenkort zal daar de nieuwe datum voor de 2021 WaddenFoto Experience verschijnen. Daarnaast wil ik mijn sponsoren Transcontinenta, Tamron, Bushnell, Foto Sipkes & NiSi Benelux hartelijk bedanken voor hun support. En natuurlijk de crew van de Willem-Jacob!Geef een antwoord