Twee dagen, één locatie!

Dat het weer van grote invloed is op je foto is natuurlijk logisch, maar soms is het verschil zo groot dat het lijkt alsof de foto op een heel ander moment is gemaakt, of zelfs in een ander seizoen. Tussen deze twee foto’s zit slechts 1 dag, met dezelfde compositie en beide omstreeks zonsopkomst. Toch is er een wereld van verschil tussen beide beelden.

[twenty20 img1=”16626″ img2=”16627″ offset=”0.5″]

Natte sneeuw en regen

Het eerst shot is gemaakt tijdens een overtrekkende natte sneeuwbui. Aanvankelijk was de lucht vlak, grijs en saai, maar omdat de bui niet heel groot was, brak aan de horizon de lucht weer open. Dit bleek essentieel voor de foto. Dankzij het kleine beetje tegenlicht wat er ontstond is de neerslag goed zichtbaar. De foto bestaat voornamelijk uit blauwe, witte en grijze tonen. Door de afwijkende kleur van de huizen, plus de lijnwerking van de voorgrond en lucht, worden je ogen automatisch die kant op gedrukt.

Als je een bui als deze op je af ziet komen, weet je dat je nat gaat worden, daar is geen ontkomen aan. Het duurde dus ook niet lang of ik stond in de stromende regen. En ook al is de weather sealing van deze camera en lens erg goed, na een tijdje voelt het toch niet helemaal fijn om de boel zo nat te laten worden.

 

Omdat het licht toch redelijk fel was, en om schitteringen op het water te verminderen heb ik gebruik gemaakt van een grijsverloopfilter en een polarisatiefilter. Dit betekende een extra groot oppervlak voor regendruppels 😀 Gelukkig stond er niet heel veel wind en kon ik redelijk eenvoudig, voor het maken van de foto, even een doekje over het geheel halen.

Een schitterende afsluiter

Twee dagen later, was het een heel ander verhaal! Ik had mijn tassen al ingepakt om weer terug te vliegen naar Nederland, toen ik zag dat de lucht roze begon te kleuren. Deze afsluiter kon ik natuurlijk niet laten schieten, dus snel mijn tas weer uitgepakt om het statief en de filterhoes te pakken (die zaten natuurlijk al veilig ingepakt in mijn ruimbagage). Met de cameratas op de rug de heuvel op gerend en daarna door kniediepe sneeuw en rotsen weer naar beneden om bij de waterlijn te komen. Ik wist dat het een close call ging worden want de lucht werd steeds mooier dus ik durfde het risico wel te nemen, het was toch de laatste dag…

Qua compositie was het simpel, ik wilde het zelfde shot als twee dagen eerder. Er was echter een probleempje, ik was mijn filterhouder vergeten. Gelukkig had ik alleen een polarisatie filter nodig en met de 45 mm lens was het geen probleem om het filter er voorzichtig tegenaan te houden.
Ik was precies op tijd want de mooie kleur verdween ongeveer net zo snel als ze was op komen zetten.

Behind the Scenes | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Wanneer je we kijken naar het resultaat, dan roept dit beeld een heel ander gevoel op. Door de kleur straalt het warmte uit en ziet het landschap er uitnodigend uit. Wat ook opvalt, is dat niet de huisjes nu de aandacht trekken, maar juist het licht op de berg Olestind en de reflectie daarvan. Hierdoor ontstaat er een heel ander soort foto van het zelfde onderwerp.

Om deze reden is het dus ook erg leuk om een locatie meerdere keren te bezoeken, zowel met mooi als met “slecht” weer. Je zult zien dat je iedere keer met een ander beeld thuis komt!

Bedankt voor het lezen

Heel erg bedankt voor het lezen! Als je mijn fotografie mooi vindt, volg me dan op Instagram @harmenpiekema en Facebook. Bekijk mijn YouTube channel om behind the scenes vlogs te zien, hier kun je leren hoe bepaalde instellingen te gebruiken en mij volgen op mijn avonturen. Kijk voor gesigneerde prints even in mijn webshop. Alle support is welkom!Geef een antwoord