Landschapsfotografie met de Tamron Trinity serie

Een vraag die ik vaak krijg gaat over welke lenzen ik in mijn tas heb en wat ik mee neem wanneer ik op reis ga. Het lijkt een open deur maar eigenlijk bepaalt je onderwerp de lens. Met andere woorden, wat voor lens je gebruikt hangt af van wat je wil fotograferen. Bij het fotograferen van weidse landschappen gebruik je een andere lens dan bij het fotograferen van bijvoorbeeld dieren. Hier kun je zelfs bij het aanschaffen van de lens al rekening mee houden. Het is beter om te kiezen voor kwaliteit dan kwantiteit. Liever dus drie super goede lenzen dan vijf aardige lenzen.

Sunrays | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Wanneer een landschap met dit soort licht wordt beschenen moet je niet te lang twijfelen. In dit geval schoot ik een panorama van 5 foto’s, waarbij ik goed lette op het verloop van het licht. Ik wilde namelijk het huisje in de zon hebben. Tamron SP 24-70 G2 f/2.8 @ 56 mm | f/11 | ⅙ sec | ISO100 met NiSi medium GND16 & CPL.

Trinity

Omdat we bij landschapsfotografie veel in het veld zijn en de shoot locatie niet altijd naast de auto is, zullen we veel moeten lopen. Daarom is het van belang een goede keus te maken met betrekking tot de lenzen. Hoe minder lenzen je hoeft mee te zeulen, hoe lichter de tas. Daarom heb ik de Tamron Trinity serie in mijn tas. De term trinity betekent drievoud en is gebaseerd op de regel om maximaal drie lenzen mee te nemen in het veld.

Het principe hierachter is dat je een lens bij je hebt die alle of het grootste deel van het focusbereik beslaat dat je nodig hebt (of denkt te hebben) voor een bepaalde opname. De serie die ten allen tijde in mijn tas zit bestaat uit een SP 15-30 G2, een SP 24-70 G2 en een SP 70-200 G2. Deze lenzen zijn allemaal f/2.8. En hebben allemaal een ingebouwde beeldstabilisatie. Met deze serie heb ik alle brandpunten die ik nodig heb voor mijn stijl, ter beschikking. Om die reden gaan deze drie lenzen dus altijd met mij mee, ook wanneer ik op reis ben of een lange hike maak.

Landschapsfotografie met Harmen Piekema

Zoom of prime

Een trinity serie kan zowel bestaan uit zoom en/of prime lenzen. Ik heb bewust gekozen voor zoomlenzen in plaats van primes. De reden hiervoor is simpel. Vaak staat mijn camera op plekken waar ik moeilijk met het statief kan bewegen om mijn compositie te veranderen. Bijvoorbeeld doordat ik aan de rand van een afgrond sta, tussen de rotsen, op de rand van een kloof of bij de zee. Soms is er amper plek voor mijzelf zoals in het voorbeeld hiernaast. Om die reden vind ik het fijn dat ik mijn compositie kan aanpassen door in of uit te zoomen. De meest populaire trinity serie bestaat uit een ultra-groothoek (zoom), een groothoek (zoom) en een tele (zoom).

Tamron SP 15-30 G2 f/2.8 Di VC USD

De eerste lens uit mijn trinity serie is de 15-30. Ik vind het namelijk geweldig om een ultra-groothoek te gebruiken. Dankzij de enorme wijdte van deze lens, kun je veel elementen mee nemen in je beeld. Ik gebruik deze lens wanneer er veel interessante voorgrond elementen zijn. Dankzij het kleine brandpunt is deze lens van voor tot achter bijna altijd haarscherp. Zeker wanneer je tussen de f/9 en f/11 zit is dit het geval. Ondanks de enorme groothoek is de vertekening van deze lens op 15 mm gering. Dat vind ik erg belangrijk, zeker wanneer er objecten met rechte lijnen aan de randen van je compositie staan, wil je niet dat die krom worden.

Tamron SP 24-70 G2 f/2.8 Di VC USD

De tweede lens uit mijn trinity serie is de 24-70 G2. Deze lens wordt neergezet als een veelzijdige allrounder. De G2 versie van deze lens is in veel opzichten verbeterd in vergelijking met de eerste versie. Onder andere de scherpte, de autofocus en de weather sealing zijn grondig onder handen genomen. Dit maakt deze lens tot een erg goede allrounder en een fantastische lens om in je tas te hebben. Dankzij zijn bereik van 24-70 is dit een lens die in veel gevallen op mijn camera zit.

Daarnaast leent deze lens zich bij uitstek voor het schieten van panorama’s. Het menselijk oog heeft een brandpunt van ongeveer 50 mm. Door dit brandpunt te gebruiken bij het maken van een panorama, kun je de grootsheid van een landschap benadrukken. Maar ook wanneer je met name details wil fotograferen is dit een erg fijne lens.

Als ik mij op lastiger begaanbaar terrein bevind, of wanneer ik op een plek ben waar ik mijn tas niet kan neerleggen, dan bedenk ik van te voren welke lens ik nodig zal hebben. Ook bekijk ik de licht omstandigheden en pak ik op basis daarvan ook direct de benodigde filters. Je wil namelijk niet het risico lopen dat er iets uit je tas valt of dat je zelf uitglijd op de gladde rotsen. Wat mij hierbij opvalt is dat ik in dergelijke gevallen bijna altijd kies voor de 24-70.

Tamron SP 70-200 G2 f/2.8 Di VC USD

De derde lens uit mijn trinity serie is de 70-200 G2. Men denkt bij landschapsfotografie niet altijd direct aan het gebruik van een tele objectief. Ondank dat gebruik ik deze lens vaak voor het maken van panorama’s of wanneer ik bijvoorbeeld details in een landschap wil vastleggen. Door de
superieure scherpte van deze lens (zeker bij de vernieuwde G2 uitvoering), leg je de fijnste details vast.

Ik hou erg van het fotograferen van panorama’s. De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel. Soms is een landschap zo groots en indrukwekkend, dat een single shot met een groothoeklens hier geen eer aan doet. Hierdoor krijg je vaak niet het grootse gevoel wat je hebt wanneer je er daadwerkelijk staat. Door een panorama te schieten probeer ik dat effect te benaderen. Eigenlijk is het fotograferen van een panorama precies hetzelfde als het fotograferen van een single shot. Je moet echter wel iets beter nadenken over hoe je compositie er uit moet zien. Waar begin je
en waar stop je? Welke elementen neem je mee in het beeld? Hier moet je goed over na denken voordat je de serie foto’s schiet. Visualiseer vooraf hoe je beeld er uit gaat zien. Zorg dat je iets meer ruimte over laat aan de zijden van de foto zodat je bij fouten nog wat speelruimte hebt. Wanneer er veel storende elementen zijn probeer je gebieden te isoleren. Dit doe je bijvoorbeeld door een langere brandpuntsafstand te nemen. Om die reden zijn de meeste van mijn panorama’s gemaakt met de 24-70 of de 70-200.

Panorama's fotograferen met de Tamron 70-200

Tijdens een storm bedacht ik dat het leuk was om een lange sluitertijd panorama te schieten van de bergketen tegenover mij. Door met mijn lichaam en jas de camera te beschermen kon ik trilling voorkomen. 5 shots met Tamron SP 70-200 G2 @ 74 mm | f/11 | 15 sec | ISO100 met NiSi medium GND8 + CPL + ND64.

Ook in situaties waarbij ik details in een landschap wil vastleggen gebruik ik de 70-200 G2. Dankzij zijn behoorlijke zoombereik is dit namelijk heel goed mogelijk. Het leuke aan landschapsfotografie met een teleobjectief is dat je het landschap anders gaat bekijken. Het gebruik van een teleobjectief stimuleert de creativiteit. Je moet je ineens focussen op details in plaats van grootse landschappen. Dit kan tot verrassende beelden leiden zoals de onderstaande foto.

Details in het landschap | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Van een afstand spotte ik dit enorme rotsblok (ongeveer 5 meter groot) waar immense golven tegenaan beukten. Door in te zoomen kon ik dit isoleren waardoor alle aandacht naar de details gaat. Tamron SP 70-200 G2 f/2.8 @ 77 mm | f/7.1 | ¼ sec | ISO 100 with NiSi CPL.

Conclusie

Omdat je als landschapsfotograaf veel op pad bent, en dus veel spullen moet meeslepen, is het fijn om te weten dat er een serie bestaat die het geheel benodigde brandpunt spectrum beslaat. Natuurlijk kun je kiezen voor 1 lens van bijvoorbeeld 18-400 maar dan moet je wel rekening houden met een mindere kwaliteit met het oog op scherpte en beeld. Wil je echter geen concessies doen, dan zul je met meer lenzen op pad moeten. Met de Trinity serie heeft Tamron een schitterende serie lenzen neergezet voor de veeleisende landschapsfotograaf. Ik weet dat ik aan deze 3 lenzen genoeg heb qua bereik, en dat met een superieure beeldkwaliteit.

In het bos | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Op deze schitterende plek voelde ik mij als een kind in een snoepwinkel. Overal waren mooie watervallen tussen met mos bedekte rotsen. Het juist positioneren van de camera en het niet uitglijden waren mijn grootste zorgen hier. Dankzij het zoombereik kon ik dichter bij deze waterval komen. Tamron SP 24-70 G2 f/2.8 @ 53 | f/11 | 0.6 sec | ISO100 met NiSi CPL.

Bedankt voor het lezen

Heel erg bedankt voor het lezen! Als je mijn fotografie mooi vindt, volg me dan op Instagram @harmenpiekema en Facebook. Bekijk mijn YouTube channel om behind the scenes vlogs te zien, hier kun je leren hoe bepaalde instellingen te gebruiken en mij volgen op mijn avonturen. Kijk voor gesigneerde prints even in mijn webshop. Alle support is welkom!

 

 Geef een antwoord