Alweer de tweede NiSi-filters introductie workshop

Afgelopen zondag was het al weer tijd voor de tweede NiSi-filters landschapsfotografie workshop. Deze workshop is onderdeel van een reeks workshops in samenwerking met camerawinkel Foto Sipkes, distributer Transcontinenta en NiSi Benelux. Via deze post wil ik graag de behind the scenes van die avond met jullie delen.

We hadden prachtig weer met mooie wolken in de lucht. De groep was enthousiast en erg leuk. Iedereen had het dus prima naar de zin! Mocht je na het lezen van deze post ook met de NiSi-filters introductie workshop mee willen doen, dan kun je onderaan de data vinden voor de volgende workshops. Alle behind the scenes foto’s zijn genomen door Dennis Zuijderduijn.

Tijdens de workshop hadden we een schitterende lucht. Helaas waren deze wolken rond zonsondergang vertrokken en was de lucht (op een dikke band aan de horizon na) helemaal leeg.

Ontvangst

Na ontvangst met koffie of iets fris, werd kort een introductie praatje gehouden, waarna de filter sets werden uitgedeeld. Bij deze workshop ligt de nadruk op het daadwerkelijk ervaren van het gebruik van filters (met natuurlijk hulp en uitleg in het veld). Daarom probeer ik het theoretische verhaal zo kort mogelijk te houden.

De workshop begint natuurlijk met koffie/fris en een introductie praatje, waarna snel de filters werden uitgedeeld.

Op locatie

Vanaf de parkeerplaats is het een kleine 5 minuten lopen alvorens we op de locatie zijn. Erg handig want iedereen is bepakt en bezakt. Logisch, want als je wil werken met filters, heb je natuurlijk een statief nodig. Vanwege de warmte heeft iedereen extra drinken mee genomen. Niet geheel onbelangrijk want we staan in een veld zonder schaduw en het is nog steeds boven de 25 graden.

Na een kleine wandeling zijn we op de locatie aangekomen en begint iedereen met het uitpakken en klaar zetten van de spullen.

Polarisatie filter

Een van de meest belangrijke filters is in mijn ogen het polarisatie filter, met name omdat zijn effect niet kan worden nagebootst in post-processing (lees hier meer over dit filter). Om die reden is dit het eerste filter dat aan bod komt. Na een korte uitleg (over hoe te gebruiken en eventuele valkuilen) en een demonstratie, zijn de deelnemers zelf aan de slag gegaan met dit filter.

Het polarisatie filter is een geweldige tool voor het verbeteren van je foto’s. Er zijn echter wel een paar valkuilen die ik hier demonstreer. Wanneer je weet waar je op moet letten is dit filter erg makkelijk in gebruik.

Het medium gradual ND filter

Het volgende filter waar de deelnemers mee aan de slag gaan, en dat door mij in minstens 80% van de gevallen wordt gebruikt, is het medium gradual ND filter. Dit filter is dankzij de medium transitie van licht naar donker heel veelzijdig. Bovendien is het veel makkelijker in gebruik dan bijvoorbeeld een hard edge filter. Om dit te demonstreren richt ik de camera recht op de zon, waar net een mooie wolk voor is geschoven die zorgt voor een schitterende stralen krans.

Tijdens de workshop komen verschillende vragen naar voren. Hier kijken we naar het effect van het medium edge filter op het histogram.

Wolken uitsmeren met het ND filter

Na een tijdje met de filters te hebben gespeeld zijn er een aantal deelnemers die ook nog graag het grijsfilter (ND) filter willen testen. Ondertussen zijn de meeste wolken vertrokken, maar gelukkig zijn er toch nog een paar over om het effect te kunnen illustreren. Belangrijk bij het ND filter, en geweldig bij NiSi, is de tape die de ruimte tussen de filterhouder en het filter afsluit. Hierdoor worden lichtlekken voorkomen. Belangrijk is dus dat het ND filter als eerste in de filterhouder gaat!

Hier leg ik uit waarom het belangrijk is dat het ND filter als eerste in de houder moet; het foam op de achterkant zorgt ervoor dat eventuele lichtlekken worden voorkomen.

De laatste zonnestralen

Terwijl de laatste zonnestralen over de wolkenband hen schijnt, en de steekvliegen ons beginnen te teisteren is het tijd om in te pakken. Iedereen heeft de filters uitvoerig kunnen testen en mooie foto’s gemaakt. Terug bij de auto’s houden we nog een kleine nabespreking en krijgt iedereen een goody bag. Daarna zit de workshop er helaas al weer op. Het was een geweldig leuke avond en ik wil alle deelnemers en betrokkenen bedanken voor hun aanwezigheid!

De laatste stralen schijnen over de wolken band en de steekvliegen beginnen hun jacht. Kortom: tijd om te vertrekken! 

Bedankt voor het lezen

Heel erg bedankt voor het lezen! Als je mijn fotografie leuk vindt, volg me dan op Instagram @harmenpiekema en Facebook. Bekijk mijn YouTube channel om behind the scenes vlogs te zien, te leren hoe bepaalde instellingen te gebruiken en mij te volgen op mijn avonturen. Kijk voor gesigneerde prints even in mijn webshop. Alle support is welkom!

Nisi Filter introductie workshop:

Als je mee wilt doen aan een van de komende NiSi-filters introductie workshops, gegeven door mij (Harmen Piekema), in samenwerking met Foto Sipkes, Transcontinenta en NiSi Benelux, meld je nu aan via een mail naar info@fotosipkes.nl Kosten zijn €25,- per persoon en de workshop wordt op de volgende data gegeven:

  • 14 Juli 2019
  • 18 Augustus 2019
  • 15 September 2019
  • 27 Oktober 2019
  • 17 November 2019
  • 15 December 2019

 Geef een antwoord