De alliantie voor verantwoorde natuurfotografie

 

Moeder Natuur geeft ons fotografen zoveel, daarom moeten we er zorgen zorgen dat ongerepte plekken ongerept blijven. We moeten de vegetatie, dieren en de lokale bevolking beschermen. Zij zijn degenen die eerst komen, het gaat niet om jou, noch om jouw foto. Nature First, The Alliance for Responsible Nature Photography heeft 7 principes bedacht waaraan elke landschapsfotograaf zich zou moeten houden.

Plaatsen als deze staan onder druk van massatoerisme. Om ervoor te zorgen dat deze plaatsen ongerept blijven, moeten we onze voetafdruk verkleinen!

Waarom deze alliantie?

Fotografie en de natuur zijn sinds de uitvinding van de camera hand in hand gegaan. Meer nog, fotografie heeft een cruciale rol gespeeld bij de bescherming van het milieu, de bevordering van behoud en het begrip van de natuur. Over de hele wereld hebben fotografen enorme bijdragen geleverd die hebben geresulteerd in het ontstaan van natuurreservaten en werelderfgoed reservaten. Pas recent hebben fotografen steeds meer negatieve invloed op het landschap en de bewoners (zowel dieren als mensen).

Er zijn verschillende factoren die deze negatieve invloed veroorzaken:

 • De opkomst van sociale media door foto’s en locatie-informatie online te delen.
 • Een aanzienlijke toename in de populariteit van fotografie sinds de lancering van de digitale camera.
 • Enorme toename van toerisme.
 • Gebrek aan kennis van basispraktijken en ethiek in de natuur.

Mijn persoonlijke ervaringen

Ik heb zelf heel wat van deze negatieve factoren gezien en ervaren, en natuurlijk ben ik zelf als fotograaf min of meer deel van het probleem. Dit zette me aan het denken over wat ik moest doen. Ik hou van fotografie, ik hou van de natuur en ik hou ook van reizen. Dat heeft natuurlijk een impact op de planeet. Buiten zijn geeft me energie en het vervult me ​​met vreugde om nieuwe plaatsen te verkennen. Maar als deze plaatsen worden overspoeld met hordes mensen, verdwijnt alle magie, en daarmee alle dieren, planten en authenticiteit. Vaak gaat het om makkelijk bereikbare plaatsen, dicht bij wegen en parkeerplaatsen, die worden overspoeld met toeristen. Dit heeft een enorme impact op het landschap en op de infrastructuur.

Een goed voorbeeld van deze impact is te zien op de Lofoten, een prachtige archipel binnen de poolcirkel. Vanwege sociale media worden bepaalde wandelingen en locaties overspoeld met fotografen. In de winter, bijna elke ochtend, vind je minstens 40 mensen op de brug bij Hamnøy, terwijl een andere groep van minstens 40 mensen Reine fotografeert. Mensen steken zonder te kijken de weg over en  parkeren hun auto overal, zelfs als het parkeerterrein vol is, dan wordt de auto gewoon op de weg gezet. Dit veroorzaakt veel woede bij de lokale bevolking. En soms is het gedrag van fotografen ronduit gevaarlijk; Ik moest een aantal keren stoppen omdat iemand midden op de hoofdweg parkeerde om een ​​foto te maken. Vorig jaar tijdens de zomer moesten de lokale autoriteiten de ingang van de beroemde Reinebringen-wandeling bewaken, omdat die op dat moment een bouwplaats was (vanwege massatoerisme).

Lofoten in de Winter | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Zeer mooi maar ook onder druk van massatoerisme.

Wat moeten we doen?

Als fotografen hebben we de keuze (en plicht) om deze plaatsen te beschermen, om exacte locaties geheim te houden (tenminste op massamedia) en om de lokale regels te gehoorzamen. Als er borden of hekken zijn, hou je daar dan aan! Ze zijn er om de natuur te beschermen of in sommige gevallen zelfs je leven! Let op wat je doet. Als het niet goed voelt, dan is dat het waarschijnlijk ook niet! Neem je eigen afval mee en als je afval vindt, neem het dan mee. En het belangrijkste, geniet van de natuur en fotografie voor je eigen ervaring, doe het niet social media! Om je te helpen je fotografische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, heeft Nature First 7 principes bedacht!

De zeven principes van Nature First

Nature First is gebouwd op zeven kernprincipes die helpen hoe een ieder van ons op verantwoorde wijze van natuurfotografie kan genieten. De zeven principes zijn ontwikkeld voor zowel professionele als recreatieve fotografen om op een duurzame wijze de prachtige locaties in de natuur helpen behouden.

THE NATURE FIRST PRINCIPES

 1. Geef prioriteit aan het welzijn van de natuur boven fotografie.
 2. Informeer jezelf over de plaatsen die je fotografeert.
 3. Denk na over de mogelijke impact van uw acties.
 4. Gebruik discretie als je locaties deelt.
 5. Ken en volg regels en voorschriften.
 6. Volg altijd de principes van Leave No Trace en probeer plaatsen beter achter te laten dan je ze hebt gevonden.
 7. Promoot en leer anderen actief over deze principes
Voorbij trekkende bui | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Geniet van de natuur en fotografie voor je eigen ervaring, doe het niet voor de likes, maar doe gewoon wat je zelf leuk vindt!

Ik steun Nature First volledig omdat onze planeet het nodig heeft! Ik hoop echt dat je hetzelfde zult doen en meedoet met Nature First, The Alliance for Responsible Nature Photography

Bedankt voor het lezen

Heel erg bedankt voor het lezen! Als je mijn fotografie mooi vindt, volg me dan op Instagram @harmenpiekema en Facebook. Bekijk mijn YouTube channel om behind the scenes vlogs te zien, te leren hoe bepaalde instellingen te gebruiken en mij te volgen op mijn avonturen. Kijk voor gesigneerde prints even in mijn webshop. Alle support is welkom!Geef een antwoord