Behind the photo: Gale force winds

In de Behind the photo serie neemt landschapsfotograaf Harmen Piekema je mee op reis. Voor het verhaal van deze week heb ik een van mijn favoriete foto’s gekozen die ik tijdens mijn recente Lofoten fotografie reis heb genomen, een lange sluitertijd panorama, bestaande uit 4 afbeeldingen, van een zeer mooie bergketen! De reden dat ik deze foto zo mooi vind, is omdat het een mengeling is van techniek, vastberadenheid en puur geluk. Deze dag begon echter op een andere locatie.

Storm op de Lofoten | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Ik hoop dat dit een beeld geeft van de omstandigheden waar ik die dag mee werkte. Ik hou van dit soort weer, maar het maakt fotografie nogal moeilijk.Tamron SP 70-200 f/2.8 G2 @ 70 mm | f/9 | 1/40 sec | ISO 400 with NiSi Medium GND8 & Landscape CPL.

Waarom een panorama?

Ik wist meteen dat ik een panorama wilde maken. De beste manier om de enorme omvang van deze bergen te laten zien, is door elementen in de voorgrond mee te nemen in het beeld. Maar met een bergketen van deze omvang zou dat betekenen dat je een groothoeklens moet gebruiken. Dit zou op zijn beurt de bergen klein doen lijken (vanwege het perspectief). Daarom heb ik gekozen voor mijn Tamron 70-200 G2-lens. Achteraf gezien had ik het prima kunnen doen met de 24-70 (beide foto’s zijn genomen op 70 en 74 mm), wat het fotograferen een stuk makkelijker zou hebben gemaakt.

Door een langere brandpuntsafstand te gebruiken, is het mogelijk om zowel de voorgrond als de achtergrond vastleggen op een manier die we met onze eigen ogen waarnemen (min of meer). Het nadeel van deze methode is echter dat je het niet allemaal in één afbeelding kunt krijgen. Je moet een pano maken, dat is de enige optie.

De eerste foto

Op mijn eerste locatie wilde ik het stormachtige weer benadrukken. Mooie grote wolken en sneeuwbuien volgden elkaar op. De wind waaide met stormkracht en de golven pompen als een gek. Voor mij is dit waar het Noordpoolgebied om draait! Rauw en ongetemd! Er was zoveel beweging in het water, dat ik de afzonderlijke shots behoorlijk goed moest timen. Als de golven te hoog werden, waren ze te prominent en veroorzaakten ze teveel schuim. Als de golven erg hoog waren, was de rots waarop ik stond omringd door water. Erg gaaf! Met een sluitertijd van 1/40 seconde was ik in staat het gevoel van beweging vast te leggen, maar de details te behouden.

In deze situatie klinkt het misschien vanzelfsprekend, maar je hebt in dergelijke situaties een solide en stevig statief nodig. Je wilt niet dat je statief omver wordt geblazen of in de wind begint te trillen. Ik gebruik een Gitzo mountaineer, een super stevig en solide statief. In deze kou draag ik dikke handschoenen, en dankzij het grote balhoofd hoef ik ze niet uit te doen bij het maken van mijn compositie.

Bij panoramas is het echt belangrijk om het statief waterpas te zetten! Dit helpt pixel verlies tijdens het stitchen te voorkomen  Het is ook slim om de compositie iets ruimer te nemen dan je uiteindelijke resultaat. Hierdoor bouw je foutmarge in. Wanneer je dan onverhoopt toch een scheven horizon hebt, verlies je geen belangrijke elementen aan de randen van je foto tijdens het rechtzetten.

Storm op de Lofoten | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Dit is waar het in de arctic om draait! Rauw en ongetemd! Tamron SP 70-200 f/2.8 G2 @ 70 mm | f/9 | 1/40 sec | ISO 400 with NiSi medium GND8 + Landscape CPL.

De tweede foto

Met één afbeelding in de pocket, wilde ik naar een locatie met vrij zicht op de gehele bergketen. Binnen een paar uur zou de zon ondergaan en omdat er zoveel openingen waren in de snel bewegende wolken, was er een grote kans op een epische zonsondergang. Met dit in gedachten reed ik naar een locatie waar dit mogelijk was.

Terwijl ik bij het eerste beeld echt van de sterke beweging in het water hield, werd het nu een last. Door alle golven leek het water rommelig en afleidend. Dus gebruikte ik een NiSi 3-stops ND filter. Dankzij dit filter kon ik een belichtingstijd van 15 seconden krijgen. Er was echter een keerzijde aan deze methode. De wind was ondertussen nog meer toegenomen.

Met een timer van 10 seconden had ik genoeg tijd om met mijn lichaam de camera af te schermen en was ik er zeker van dat de camera niet meer trilde. Naarmate de lucht mooier en mooier werd, werd de wind sterker en sterker. Uiteindelijk was het onmogelijk om nog te fotograferen, dus stopte ik, maar ik was er vrij zeker van dat ik het beeld had waarop ik hoopte.

Longexposure panorama op de Lofoten | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Het uiteindelijke resultaat van volharding en doorzettingsvermogen! Tamron SP 70-200 f/2.8 G2 @ 74 mm | f/11 | 15 sec | ISO 100 with NiSi medium GND8 + Landscape CPL + ND8 (3-stop).

Bedankt voor het lezen

Heel erg bedankt voor het lezen! Als je mijn fotografie mooi vindt, volg me dan op Instagram @harmenpiekema en Facebook. Bekijk mijn YouTube channel om behind the scenes vlogs te zien, te leren hoe bepaalde instellingen te gebruiken en mij te volgen op mijn avonturen. Kijk voor gesigneerde prints even in mijn webshop. Alle support is welkom!

Voor meer behind the scenes beelden, bekijk je mijn video op YouTube.Geef een antwoord