Een toffe workshop met NiSi, Transcontinenta & Foto Sipkes

Afgelopen zondag leidde ik een workshop over het gebruik van NiSi-filters binnen de landschapsfotografie. Deze workshop is onderdeel van een reeks workshops in samenwerking met camerawinkel Foto Sipkes, distributer Transcontinenta en NiSi Benelux. In deze post wil ik graag wat behind the scenes beelden van die avond laten zien. We hadden prachtig weer (misschien een beetje te mooi), de groep was enthousiast en het was dus heel leuk. Overdag was de lucht gevuld met mooie wolken, maar naarmate de avond vorderde, waren alle wolken verdwenen. Nou ja, ach! Je kunt niet alles hebben.

Workshop | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Wat is een betere plek om theorie te geven dan in onze geweldige Ford Transit MK1. Afbeelding door Bert Kadijk.

Theorie

We begonnen met een beetje theorie over waarom je filters zou moeten gebruiken, welke filters er zijn en over verschillende typen filter houders. Ik wilde dit deel zo kort mogelijk houden. De beste manier om het effect van een filter te zien,  is namelijk ermee werken. Nadat we dit deel van de workshop hadden voltooid, was het tijd om de NiSi-landschapfilterkits uit te delen. Voor iedere deelnemer 1. Deze kit bevat een V5 filtersysteem, een polarisatie filter, het 3-stops medium gradueel nd filter en een 10-stop nd filter.

Een korte demonstratie

Slechts één van de deelnemers had eerder filters gebruikt. Daarom zijn we gestart met een korte demonstratie over het gebruik van de filters. Vooral het polarisatie filter heeft wat uitleg nodig. Dit is een fantastisch filter waarvan het effect niet kan worden gereproduceerd tijdens het nabewerken. Maar wanneer dit filter op de verkeerde manier wordt gebruikt, kan het de foto verpesten. Als je meer wilt weten over dit krachtige filter, lees dan dit door mij geschreven artikel (in het Engels)

Polarisatie filter demo | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Een snelle demonstratie over het gebruik van het polarisatie filter in combinatie met een NiSi S5-filtersysteem. Foto gemaakt door Matthijs Houthuis.

Nadat iedereen het filtersysteem op de camera had bevestigd, was het tijd om de filters op de proef te stellen. Het gebied dat ik had gekozen voor de workshop heeft een paar heel mooie, alleenstaande bomen. Deze bomen werden aan de zijkant belicht door de zon waardoor ze een ideaal onderwerp vormen.

Filter workshop | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Dit gebied heeft een paar prachtige bomen die door de ondergaande zon worden verlicht. Een perfect onderwerp voor de NiSi-medium gnd8.

Het was nog ruim voor zonsondergang, dus het licht was nog steeds een beetje te hard voor perfecte opnamen, maar dat was sowieso niet het belangrijkste doel van deze workshop. En terwijl de avond vorderde, werd het licht zachter en warmer van toon.

Filter gebruik | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

De NiSi-landschapskit wordt geleverd met een mooie case die aan het statief bevestigd kan worden. Foto gemaakt door Bert Kadijk.

De ervaring

Het leuke van dit soort workshops is dat de deelnemers ervaren hoe het is om met filters te werken. Om de effecten uit eerste hand te zien, en om begeleiding te krijgen en advies te vragen, is echt nuttig. Voor mij persoonlijk was het moment dat ik begon met filters een grote stap vooruit binnen de fotografie. Dit zijn hulpmiddelen die helpen om meer controle over licht te krijgen (ND & geleidelijke ND) en reflecties (polarisatie filter).

Filter cursus | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

Hier leg ik uit hoe het polarisatie filter in de filterhouder draait. Beeld door Matthijs Houthuis.

Geen wolk te bekennen

Er waren nog een paar wolken aan de hemel en ik hoopte een kleine demonstratie te kunnen geven van het 10-stops ND-filter. Maar hoe dichter het bij zonsondergang kwam, hoe helderder de lucht werd en uiteindelijk was er geen wolk meer over. Het licht werd echter warmer van toon en een van de deelnemers richtte zijn aandacht op enkele zilverberken. Op de achterkant van de camera kon ik zien dat hij een prachtige foto’s maakte.

Filter gebruik | Landschapsfotograaf Harmen Piekema

In het begin was het licht nog te hard maar het werd zachter toen we het gouden uur naderden. Foto gemaakt door Bert Kadijk.

Gouden licht

Toen het licht goud kleurde, gaf ik wat tips over wat ik zelf doe wanneer de lucht saai is en ik toch een spannende foto wil maken. Ook liet ik zien dat het mogelijk is om met deze filters rechtstreeks tegen de zon in te fotograferen zonder sterke en irritante zonnevlekken te krijgen. Dit wordt bereikt door speciale coating die NiSi gebruikt. Voor mij is dit een heel belangrijk kenmerk, want met het fotograferen in direct zonlicht, kun je echt leuke dingen doen. Hierdoor kunnen deze filters je ook perfect helpen bij creatieve uitspattingen!

Filters in landschapsfotografie | Fotograaf Harmen Piekema

Om het polarisatie filter aan te passen, heeft het V5-filtersysteem een wieltje die je kunt draaien. Dit maakt het heel eenvoudig om (micro) aanpassingen aan de polarisatie sterkte te maken. Foto gemaakt door Matthijs Houthuis.

Na zonsondergang

Aan het eind van de workshop, vroegen we de deelnemers naar hun ervaringen met de filters en iedereen was erg enthousiast! Vooral het polarisatie filter was de favoriet bij iedereen. We spraken over het gebruiksgemak en waarom glas de beste keuze is als het om kwaliteit gaat. Toen was het tijd om afscheid te nemen en als dank, kreeg elke deelnemer een goodie-bag aangeboden door Transcontinenta, Foto Sipkes en mijzelf.

Als je mee wilt doen aan een van de komende NiSi-filters in landschapsfotografie workshops in samenwerking met Foto Sipkes, Transcontinenta en NiSi Benelux, volg dan Foto Sipkes op Instagram voor de aankomende data.

Bedankt voor het lezen

Heel erg bedankt voor het lezen! Als je mijn fotografie leuk vindt, volg me dan op Instagram @harmenpiekema en Facebook. Bekijk mijn YouTube channel om achter de schermen vlogs te zien, te leren hoe bepaalde versnellingen te gebruiken en mij te volgen op mijn avonturen. Als u een afbeelding wilt als een gesigneerde afdruk in beperkte oplage, bekijk dan mijn webshop. Alle support is welkom!Geef een antwoord