Naar de Wadden in een Sneeuwstorm

Wat doe je tijdens een sneeuwstorm? Juist! Je zoekt een open, onbeschutte vlakte op om een bijna onmogelijke foto te schieten! Dit blog gaat over een fotografie sessie tijdens de sneeuwstorm die een prachtige winter week inluidde; een week vol sneeuw, ijs en kou!

De wind is zo hard, dat mijn tas nodig is om als extra gewicht te dienen.

De wind is zo hard, dat mijn tas nodig is om als extra gewicht te dienen.

Weersvoorspelling

Al de hele week wordt er gespeculeerd over winter weer. Drie verschillende weermodellen (Amerikaans, Canadees en Europees) geven allemaal ongeveer de zelfde voorspelling! Met spanning wacht ik af; zouden we dan eindelijk toch nog echt winter weer krijgen? Naarmate de week vordert lijkt het er steeds meer op dat de weermodellen gelijk krijgen. Echter is er een probleem, het lijkt er namelijk op dat de hoeveelheid sneeuw die gaat vallen meer zuidwaarts trekt. Dat is balen!

Locatie

In diezelfde week ben ik ook constant aan het nadenken over mijn locatie. Een van de opties is om het bos in te gaan, maar dat vind ik te voor de hand liggend. De andere optie is naar de Wadden gaan, maar hoe meer noordwaarts, hoe minder sneeuw. Daarnaast is een een harde tot stormachtige wind voorspeld aan de kust. Iets wat de sneeuw alleen maar harder zal doen verdwijnen. Toch kan ik het idee van de Wadden niet naast me neer leggen. Uiteindelijk wordt door toeval de knoop door gehakt. Een vriend van mij werk op Terschelling en omdat het OV niet gaat vraagt hij of ik naar Harlingen wil komen om hem op te halen. Daarmee is de locatie dus bepaald!

De weg is leeg en bedekt met sneeuw. On-Nederlands en even waan ik me in de poolcirkel. Heerlijk!

De weg is leeg en bedekt met sneeuw. On-Nederlands en even waan ik me in de poolcirkel. Heerlijk!

Op weg naar de Wadden

Het is heerlijk rustig op de weg, er is namelijk code rood afgegeven. Ik geniet met volle teugen van de rit naar Harlingen. Het voelt alsof ik in de poolcirkel rij. Het is overal wit en ook de weg bestaat uit slecht een banden spoor. Op hellingen in de buurt van dorpen en steden zie ik kinderen (en ouders) met heel veel plezier sleeën en genieten van de hoeveelheid sneeuw; een fantastisch gezicht!

Ook ik heb een big smile en geniet volop van het moment; De wind is meedogenloos, maar het landschap betoverend!

Ook ik heb een big smile en geniet volop van het moment; De wind is meedogenloos, maar het landschap betoverend!

Op locatie

Met de neus in de wind, parkeer ik de auto. Iets wat ik heb geleerd in de poolcirkel. Op die manier zorg je ervoor dat de wind geen grip krijgt op de portier, met alle gevolgen van dien. Hier waait het al hard, maar zodra we over de dijk stappen is recht op staan ineens bijna onmogelijk. Sneeuw vliegt horizontaal voorbij. Even twijfel ik aan het slagen van dit idee, maar als ik zie hoe mooi en surrealistisch het landschap er uit ziet, geloof ik dat het mogelijk is een gaaf beeld te schieten.

Onder dit soort omstandigheden moet je niet te lang aarzelen en gewoon op je gevoel af gaan. De wint maakt het namelijk erg koud waardoor je maar een beperkte tijd hebt voordat je zelf te veel afkoelt. Snel lopen we naar de plek die ik in gedachten heb. Ik geef hier vaak workshops dus weet meteen wat ik wil doen.

Het shot

Met het statief laag en extra breed, maak ik mijn compositie. Eerst vanaf de rechterkant maar al snel besluit ik dat de linkerkant mooier is. Met name door de sneeuwduinen die in de relatieve luwte van de rijsdam ontstaan. Aanvankelijk heb ik een Tamron SP 15-30 G2 op mijn camera maar dat is te wijd. Ik wil gebruik maken van de compressie van een telelens dus wissel ik onder mijn jas, met de rug in de wind mijn lens voor een Tamron 70-200 G2. Terwijl we met z’n tweeën het statief vast houden en zo goed mogelijk afschermen tegen de wind schiet ik een aantal foto’s. Waarbij ik telkens de scherpte controleer. Wanneer er ook nog een paar meeuwen langs vliegen is het feest compleet en heb ik mijn shot!

Het controleren op scherpte in dergelijke condities is van levensbelang om zeker te weten dat je met een scherp beeld thuis komt! Tamron SP 70-200 G2 @ 70 mm | f/11 | 1/50 | ISO 100. Dit is een kleurenfoto!

Het controleren op scherpte in dergelijke condities is van levensbelang om zeker te weten dat je met een scherp beeld thuis komt! Tamron SP 70-200 G2 @ 70 mm | f/11 | 1/50 | ISO 100. Dit is een kleurenfoto!

Bonus shot

Omdat het landschap er zo mooi uit ziet, besluiten we binnendoor terug te rijden in plaats van over de snelweg. Ineens zie ik, vanuit de auto een geweldig mooie boom. De sneeuw wordt er zo hard langs geblazen dat het lijkt op mist. Er is een probleem, ik heb hoogte nodig dus kan ik mijn statief niet breed zetten. Ook moet ik flink inzoomen om de boom te isoleren. Met z’n tweeën hangen we aan het statief en weet ik mijn sluitertijd hoog genoeg te krijgen om een scherpe foto te schieten. Wat een dag, wat een feest!!

Een bijna onmogelijk shot! Tamron SP 70-200 G2 f/2.8 @ 187 mm | f/5.6 | 1/250 | ISO 3200.

Een bijna onmogelijk shot! Tamron SP 70-200 G2 f/2.8 @ 187 mm | f/5.6 | 1/250 | ISO 3200.

Bedankt voor het lezen

Heel erg bedankt voor het lezen! Als je mijn fotografie mooi vindt, volg me dan op Instagram @harmenpiekema en Facebook. Bekijk mijn YouTube channel om behind the scenes vlogs te zien, hier kun je leren hoe bepaalde instellingen te gebruiken en mij volgen op mijn avonturen. Kijk voor gesigneerde prints even in mijn webshop. Alle support is welkom!Leave a Reply